loading...
دانلود پایان نامه و پروژه
یگانه عربخانی بازدید : 189 سه شنبه 10 اسفند 1395 نظرات (0)

آرایه های ادبی

آرایه های ادبیدسته: زبان و ادبیات فارسی
بازدید: 3 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 21 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 16

آرایه های ادبی (صنایع بدیعی) این صنایع بدیعی، عنوانی قدیمی است برای بخشی از هنرمندیهای شاعران كه خارج از قلمرو وزن و قافیه بوده و به عنوان آرایشهایی برای كلام به كار می رفته است

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

آرایه های ادبی

 

آرایه های ادبی (صنایع بدیعی) این "صنایع بدیعی"، عنوانی قدیمی است برای بخشی از هنرمندیهای شاعران كه خارج از قلمرو وزن و قافیه بوده و به عنوان آرایشهایی برای كلام به كار می رفته است.
   ادبای قدیم ما كوشیده اند هر چه از این هنرمندیها در كار شاعران به چشم شان می خورد، مدوّن كنند و در شاخه هایی از صنایع بدیع بگنجانند و یا در صورت نیاز، شاخه های جدیدی برای آنها بتراشند. علم بدیع نیز عنوان دانشی بوده كه برای دسته بندی این صنایع و نشان دادن آنها در شعر به كار می رفته است. شاید آنگاه كه علم بدیع تدوین شد، ادبا پنداشتند كه خدمتی بزرگ انجام شده و آنان می توانند به كمك این دانش، شگردها و هنرمندیهای لفظی و معنوی شعرها را قانونمند و مدوّن كنند و در اختیار شاعران قرار دهند.
   مثلاً وقتی شاعری گفته بود صندوق خود و كاسه درویشان را خالی كن و پر كن كه همین می ماند عالِم بدیع می توانست به او توضیح دهد كه در این بیت، حداقل دو صنعت به كار رفته; نخست آوردن دو مفهوم متضاد "خالی" و "پر" در یك بیت كه "طباق" نام دارد و دوّم ترتیب خاصی كه در "صندوق و كاسه" مصراع اوّل و "خالی و پر" مصراع دوّم است; یعنی صندوق خود را خالی كن و كاسه درویشان را پُر. این صنعت را هم ادبا "لفّ و نشر" نام نهاده بودند. تا این جا، مشكلی در كار نبود; شاعران هنرمندی می كردند و ادبا، نامگذاری و دسته بندی آن هنرمندیها را بر عهده داشتند. ولی وضع به این منوال باقی نماند. كم كم پای كارهایی به میان آمد كه هر چند سخت بود، ولی ارزشی نداشت و كمكی به زیبایی شعر نمی كرد.
    مثلاً شاعری قطعه ای می گفت بدون حرف الف یا بدون نقطه یا مصراعی می ساخت كه از هر دو سو یكسان خوانده می شد یا غزلی می ساخت كه از حروف نخستین مصراعهای آن، اسم فلان كس یا فلان واقعه تاریخی استخراج می شد. در این جا هم همانند شعر كانكریت، اشتباهی در سبك و سنگین كردن عناصر شعر رخ داده بود و شاعران، یك هنرمندی فرعی و كم خاصیت را كانون توجّه خویش ساخته بودند. اصولاً این اولویت بندی های واژگون، از خواص دورانهای ركود و انحطاط است كه شاعران، سلیقه هایی بیمارگونه پیدا می كنند و شعرهایی بیمارگونه می سرایند. ادبا نیز به جای پرهیزدادن شاعران از این كارهای بیهوده، برای هر یك از این تفنّن ها نامی تراشیدند و در داخل صنایع بدیع، جایش دادند. كم كم صنعتگری و آن هم بدون توجه به تأثیر هنری این صنایع، یك ارزش تلقّی شد و بعضی تصوّر كردند كه قوّت شاعری شان، به میزان برخورداری از این صنایع عجیب و غریب وابسته است. از سویی دیگر، ادبا نیز چنین پنداشتند كه هر چه دامنه تقسیم بندی را بیشتر گسترش بدهند، به شعر كمك بیشتری كرده اند. 
   مثلاً جناس، یكی از صنایع مهم بدیع بود یعنی آوردن دو كلمه ای كه در لفظ یكسان و در معنی متفاوت باشند نظیر "شانه" در این بیت امیر خسرو دهلوی امیر خسرو دهلوی، : تار زلفت را جدا مشّاطه گر از شانه كرد دست آن مشاطه را باید جدا از شانه كرد می شد جناس را عنوانی گسترده گرفت برای انواع گوناگون این تناسب، ولی قدمای ما چنین نكردند و شاخه هایی نیز در داخل جناس پدید آوردند مثل جناس ناقص، جناس زاید، جناس مذیّل، جناس مركّب، جناس مفروق، جناس مقرون، جناس متشابه، جناس مطرّف، جناس خط، جناس لفظ و جناس مكرّر. در این میان مثلاً جناس خط آن بوده است كه اركان جناس در كتابت یكی و در تلفظ و نقطه گذاری متفاوت باشند مثل "درشت" و "درست" و در مقابل، جناس لفظ آن بوده است كه كلمات متجانس در تلفّظ یكسان و در كتابت متفاوت باشند مثل "خوار" و "خار". باری این توهّم كه قوت شاعر در استفاده از صنایع نهفته است و این پندار كه هر چه تقسیم بندیها را ریزتر كنیم، خدمت بیشتری كرده ایم، دست به دست هم دادند و باعث افزایش حیرت انگیز صنعتهای شعری شدند

به گونه ای كه در طی چند قرن، تعداد صنایع كه روزی كمتر از بیست بود، به بیش از دویست رسید و افسوس كه بیشتر اینها از سر تفنّن و بیكاری بود و نشانه انحطاط ذوق جامعه شعری ما. در این میان ما چه می توانیم كرد؟ باید دست به پالایش بزنیم و از میان انبوه صنعتهایی كه در كتابها آمده، آنها را كه واقعاً به زیبایی و رسایی سخن كمك می كنند، بیرون بكشیم و به كار ببریم.
   بسیاری از صنایع، واقعاً بیهوده اند و باعث اتلاف وقت و توان شاعر مثل انواع معمّا و موشّح و ماده تاریخ و التزام به حروف یا حذف حروف. بعضی دیگر مبنای هنری دارند، ولی ارزش و حضورشان در شعر، در این حد نیست كه برایشان اسم و عنوانی داشته باشیم و در غیر این صورت، ضرر كنیم; مثل لف و نشر یا ردالمطلع. تعداد دیگری از صنایع، در یكدیگر قابل ادغام هستند و نیازی به دسته بندی مستقل آنها نیست; مثل انواع جناس. پس از این غربال كردن بیرحمانه ولی لازم و ضروری، فقط تعدادی انگشت شمار از این صنعتها باقی مانند كه هم ارزش استفاده دارند و هم جای بحث و ارزیابی. ما بعضی از اینها را با عنوانهایی دیگر، در ضمن مباحث خویش مطرح كرده ایم; یعنی با تقسیم بندی ای كه ما داشته ایم، انواع جناس، اشتقاق، قلب و دیگر صنایعی كه مبنای شان تناسب لفظی است در مجموعه كلّی "موسیقی داخلی" می گنجند و بسیاری از صنایع معنوی مثل مراعات النظیر، تضاد و... در مجموعه "موسیقی معنوی" جای می گیرند. تشبیه، استعاره، مجاز، كنایه و اغراق هم كه جزو صور خیال مطرح شده اند. بنابراین آن چه در میدان باقی مانده، ایهام است و تضمین و تلمیح و چند صنعت جزئی دیگر.

در اینجا در خصوص آرایه های ادبی به اختصار مطالبی آورده میشود:

1- تشبیه : نشان دادن همانندی بین دو یا چند پدیده است .هرتشبیهی در اصل 4رکن و پایه دارد:

اركان تشبیه : مشبّه و مشبّهٌ به – ادات تشبیه – وجه تشبیه

مثال:

بلم آرام چون قویی سبکبال // به نرمی بر سر کارون همی رفت

بلم=: مشبّه / چون= ادات تشبیه / قویی سبکبال = مشبّهٌ به / نرم و آرام پیش رفتن = وجه تشبیه

1- تشبیه انواع مختلف دارد:

تشبیه بلیغ : دو ركن ادات تشبیه و وجه تشبیه حذف می شود .

تشبیح بلیغ اسنادی : مشبّه و مشبّه به با كسره به هم اضافه نشده اند : علم ، نور است – قدش ، سرو است .

تشبیه بلیغ اضافی : مشبّه و مشبّه به با كسره به هم اضافه شده اند : نورِعلم – درختِ دوستی – قدِ سرو .

2- استعاره : به كار بردن كلمه در غیر معنی اصلی .

استعاره مصرحه : تشبیه بلیغی است كه مشبّه آن حذف شده باشد .

تشبیه ادعای همانندی دو پدیده است ولی استعاره ادعای یكسانیِ آنها است .

مثال:

سبک تیغ تیز از میا ن برکشید // بر شیر بیدار دل بر درید

شیر بیدار دل استعاره برای سهراب است

بتی دارم که گرد گل ز سنبل سایه بان دارد// بهار عارضش خطّی به خون ارغوان دارد

بت استعاره برای یار زیبای شاعر است

3- مجاز : به كار بردن واژه در غیر معنی اصلی آن است به شرط آن كه نشانه ای ، را به معنی غیر اصلی راهنمائی كند كه این نشانه را قرینه می گویند . 

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

برچسب ها : آرایه های ادبی , آرایه های ادبی , پروژه , پژوهش , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق


Screen-reader users, click here to turn off Google Instant.
Google
About 596,000 results (0.50 seconds)
Search Results
آرایه‌های ادبی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
https://fa.wikipedia.org/wiki/آرایه‌های_ادبی
Translate this page
آرایه‌های ادبی یا صناعات ادبی یا صنایع ادبی در ادبیات فارسی بکار بردن فنونی است که رعایت آنها بر جلوه‌ها و جنبه‌های زیبایی و هنری سخن می‌افزاید. صنایع ادبی دو ...
‎۱ آرایه‌های لفظی · ‎۲ آرایه‌های معنوی · ‎۳ جستارهای وابسته · ‎۴ منابع
آرایه های ادبی - گوهرپارسی
www.gohareparsi.blogsky.com/1391/02/28/post-79/
Translate this page
برخی از این آرایه ها در ادامه مطلب توضیح داده شد.امید است که سودمند باشد. « آرایه های ادبی ». الف ) بدیع ب ) بیان. الف ) بدیع علمی است که به باز شناسی آرایه های لفظی و ...
زبان و ادبیات فارسی - آموزش آرایه های ادبی به طور کامل
adabiyat-e-jam.blogfa.com/post-21.aspx
Translate this page
آرايه هاي ادبي ». الف ) بديع ب ) بيان. الف ) بديع علمي است كه به باز شناسي آرايه هاي لفظي و معنوي مي پردازد . بديع بر دو نوع است : 1- آرايه هاي لفظي 2- آرايه هاي معنوي.
فارسی - انواع آرایه های ادبی
sosksosk1.blogfa.com/post-4.aspx
Translate this page
انواع آرایه های ادبی. قالب ها ی شعری. ۱- قصیده: شعری است که مصراع اوّل بیت اوّل با تمام مصراع ها ی زوج هم قافیه است و تعداد ابیات آن از پانزده بیت بیشتر است.
شعر و ادبیات - آرایه های ادبی در ادبیّات فارسی
shamimearas.blogfa.com/post-8.aspx
Translate this page
به نام خدا. مهمترین آرایه های ادبی در ادبیّات فارسی که در کتب درسی دوره متوسطه از آن بحث شده است عبارتند از: تشبیه . استعاره . کنایه . حقیقت و مجاز .واج آرایی . سجع .
ادبیات - آرایه ادبی
bareshpars.blogfa.com/post/97/آرایه-ادبی
Translate this page
ادبیات - آرایه ادبی - ادبي. ... آوردن كلمات هماهنگ است در آخر جمله هاي نثر : سجع در نثر همانند قافيه است در شعر. Dمثال : ((نام او راحت روح است وپيغام او مفتاح فتوح است )).
آرایه های ادبی - آموزش زبان و ادب فارسی - blogfa.com
adabeyatfarsi54.blogfa.com/category/1
Translate this page
آموزش زبان و ادب فارسی - آرایه های ادبی - جهت دانش آموزان و دانشجویان رشته ی زبان و ادبیات فارسی - آموزش زبان و ادب فارسی.
آرايه هاي ادبي
www.miu.ac.ir/index.aspx?fkeyid=&siteid=40&pageid...
Translate this page
آموزش فنون داستان نویسی (جلسه هشتم). نمونه داستان. گزیده متون نظم و نثر. شعر عاشورایی. زندگی نامه. زندگی نامه. زندگی نامه. آرايه هاي ادبي. بلاغت چیست؟ بیان.
آرایه های ادبی - تبیان
www.tebyan.net › صفحه اصلي › ادبیات › آرایه های ادبی
Translate this page
آشنایی با صنایع لفظی و معنوی; اموری که موجب زیبایی و آراستگی کلام می شوند را صنایع یا آرایه های ادبی می گویند . صنایع بدیع در اشعار شهریار; شهریار برای ...
آرایه های ادبی - ادبیات فارسی
puresfandiar.persianblog.ir/post/3/
Translate this page
Feb 19, 2010 - آشنایی با آرایه های ادبی ( ادبیات فارسی ). آشنایی با آرایه های ادبی : تعریف آرایه های ادبی : به تناسب های آوایی یا معنایی گفته می شود که رعایت آن ها ...
Searches related to آرایه های ادبی

آرایه های ادبی pdf

آرایه های ادبی ششم ابتدایی

آرایه های ادبی دبیرستان

آرایه های ادبی کنکور

آرایه استعاره

ارایه تشخیص با مثال

آرایه تشبیه

آرایه مراعات نظیر
    1   
2
   
3
   
4
   
5
   
6
   
7
   
8
   
9
   
10
   
Next
Neyshabur, Razavi Khorasan Province - From your Internet address - Use precise location
 - Learn more  
Help Send feedback Privacy Terms

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 5836
  • کل نظرات : 28
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 13
  • آی پی امروز : 12
  • آی پی دیروز : 101
  • بازدید امروز : 128
  • باردید دیروز : 602
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 128
  • بازدید ماه : 3,993
  • بازدید سال : 81,361
  • بازدید کلی : 1,517,070