loading...
دانلود پایان نامه و پروژه
یگانه عربخانی بازدید : 147 دوشنبه 27 دی 1395 نظرات (0)

بررسی نقش دولت در اقتصاد

بررسی نقش دولت در اقتصاددسته: علوم انسانی
بازدید: 3 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 14 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 24

مقاله بررسی نقش دولت در اقتصاد در 24 صفحه ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

بررسی نقش دولت در اقتصاد


 

مقدمه

 

مسأله جایگاه دولت و نقش آن در اقصاد از زمان پیدایش دانش اقتصاد همواره مورد بحث اقتصاددانان و صاحبان اندیشه در مكاتب گوناگون اقتصادی بوده است. مركانتلیستها كه اقتدار كشور را در گرو دستیابی به طلا و نقره بیشتر می دانستند از دخالت دولت در اقتصاد حمایت می كردند . فیزیزكراتها و پس از آن كلاسیك ها بر اساس اعتقاد به دئیسم و نظم طبیعی و هماهنگی منافع فرد و جمع بر آزادی های فردی و عدم دخالت دولت در اقتصاد تأكید داشتند پیامدهای این تفكر از جمله بی عدالتی های اقتصادی و اجتماعی به تدریج حركتهای مخالفی را در مقابل خود شكل داده و افكار سوسیالیسم با  اندیشه واگذاری تمام فعالیتهای اقتصادی به بخش دولتی و تدبیر اقتصاد بر اساس برنامه ریزی متمركز دولتی به شكل گسترده ای پدیدار شد .

 

همچنین در غرب با پایان یافتن جنگ جهانی دوم در پی بحرانهای اقتصادی 1931 ـ 1929 میلادی گرایش به ملی كردن اقتصاد و ارائه تعریفهای جدیدی از حقوق مالكیت به گسترش فعالیتهای دولتی انجامید . به طوری كه در اوایل دهه 80 میزان سرمایه گذاریهای ثابت و دولتی در برخی از كشورها بیش از 50 درصد كل ذخایر سرمایه این كشورها برآورده شد . تجربه ناكارآمدی شركتهای دولتی و انحصارهای ملی در این سالها موجب شد كه گرایش به خصوصی سازی و بازگشت به مكانیزم بازار بار دیگر افزایش یابد در ایران نیز طی دو دهه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد مواضع متفاوتی در این باره بوده ایم در دهه نخست انقلاب بویژه در دوران جنگ تحمیلی دولت حجم گسترده ای از فعالیتهای اقتصادی را به خود اختصاص داد و بسیاری از كارخانه ها و شركتهای خصوصی ملی شدند در دهة دوم گرایش به كاهش تصدی دولت و واگذاری فعالیتها به بخش خصوصی به تدریج شدت گرفت و طی برنامه های پنج ساله اول تا سوم زمینه عملی این فكر تحقق یافت .

 

در این مقاله ابتدا به نقش دولت در اقتصاد از دیدگاههای فكر مكاتب لیبرالیستی ، كینزی و سوسیالیستی پرداخته می شود و سپس به بررسی دولت در قانون جمهوری اسلامی ایران و ماهیت و ساختار دولت ایران پرداخته می شود.

 


 

جایگاه دولت در مكاتب لیبرالیستی :

 

1 ) مكاتب قبل از كلاسیك :

 

پیش از نظریه دولت در مكتب كلاسیك و كاوش در آرای اسمیت در این زمینه مناسب است كه محیط اجتماعی فراهم آورندة این تفكر ارزیابی شود پس در این بخش به مطالعه جایگاه دولت در مكاتب قبل از كلاسیك می پردازیم.

 

1 ـ 1 ) مركانتیلسم :

 

مركانتیلسم كه نخستین تلاش نظام مند اروپائیان و تبیین نظریه های اقتصادی به شمار می رود فلسفه اقتصادی مبتنی بر دولت قدرتمند و مداخله گرا است . آن ها با اعتقاد به اینكه طلا و نقره ثروت واقعی هر كشور محسوب می شود و آن ها را ابزار توانمندی توسعه اقتصادی می دانستند تا دخالت دولت بویژه در امر تجارت خارجی را تجویز كنند و بر این نكته تأكید داشتند كه دولت بر هر وسیله ممكن باید مشوق صادرات و تحدید كننده واردات باشد تا از طریق رشد تولیدات داخلی امكان برقراری تراز مثبت بازرگانی فراهم شود و به عبارت دیگر بدون مالكیت ابزار تولید دولت در نظام فكری سوداگری بیش ترین نظارت و دخالت را دارد . اما تضاد منافع دولت ها و رشد سرسام آوریهای محصولات در كشورهای تحت سلطه این نظام اقتصادی و سرانجام پیدایش انقلاب صنعتی مكتب سوداگری را به انتهای كوشش تاریخی خود رسانید.

 

2 ـ 1 ) فیزیوكراسی :

 

این نظریه در اوایل قرن هجدم میلادی تكوین یافت و عكس العملی در مقابل افراط گری های سوداگران و بی عدالتی های اقتصادی و اجتماعی شرایط آن روز اروپا بود كه انقلاب فرانسه در سال 1979 میلادی نمونه بارز آن است .

 

این مكتب بر این  اعتقاد استوار بود كه قوانین طبیعی در عالم فیزیك تغییر ناپذیر ، كامل و بی نقصند و جوامع بشری كه جزیی از این نظام هستند قوانین خاص خود را دارند.

 

بنابراین فیزیوكراتها با تأكید بر قوانین طبیعی در جایگاه بهترین قوانین ممكن تضمین كننده رقبای جامعه بشری تلاش در شناخت و نظام مند كردن آن را وجهه همت خود قرار دادند . اصالت فرد و لیبرالیسم اقصادی پایه های فكری این دیدگاه را تشكیل می دادند . دولت در این نظام فكری باید راه را بر آزادی كتب و كار و رقابت بر مبنای منفعت طلبی فردی هموار و از هرج و مرج اجتماعی و سیاسی جلوگیری كند.

 

2 ) مكتب كلاسیك :

 

مولفه ای كه در شكل گیری نظام فكری مكتب كلاسیك نقش عمیق و انكار ناپذیری داشت محیط اجتماعی ـ سیاسی انگلستان در قرن هجدم بود كه در فاصله گرفتن از كلیسای كاتولیك رم و در اثر جنگهای داخلی نظام فئودالی به ظهور سرمایه داری منجر شد.

 

آدام اسمیت علاوه بر بهره مندی از آرای اقتصادی پیشینیان با تأثیرپذیری از محیط اجتماعی ـ سیاسی به كالبد شكافی روابط اقتصادی آن روز انگلستان پرداخت و در ارائه نظریه توسعه اقتصادی خود و دریافت علل افزایش ثروث جامعة خود سعی كرد و آن را به سطح تمام ملل جهان تعمیم داد.

 

دولت در اقتصاد كینزی

 

كینز كه یكی از با نفوذترین چهره های علم اقتصاد در قرن بیستم می باشد نظریات اقتصادی وی تأثیر بزرگی بر پژوهش و آموزش علم اقتصاد از یك سو و بر سیاست های اقتصادی دولت ها و نقش دولت ها در اقتصاد از سوی دیگر داشته است. كینز با تأكید بر نارسایی های نظام بازار این ادعا را مطرح می سازد كه با دخالت دولت در ساز و كارهای اقتصادی و هدایت مكانیسم بازار می توان این نارسایی ها را برطرف ساخت و نظام اقتصادی تعیین كنندة اندیشه ها و عقاید بر زندگی مادی نظام اجتماعی و تصمیم گیری حاكمان تأكید می ورزد . اندیشه های كینز طی دو دهه پس از جنگ جهانی دوم بر مردان سیاست و تصمیم گیری حاكمان تأكید می ورزد . اندیشه های كینز طی دو دهه پس از جنگ جهانی دوم بر مردان سیاست و تصمیم گیران اقتصادی تأثیر فراوانی گذاشت اما نتیجه نهایی سیاست های اقتصادی پیشنهاد شده از سوی او اغلب تورم توأم با ركود بود.

 

از دیدگاه وی اقتصاد و سرمایه داری كنترل نشده دچار دو مشكل اساسی است كه نظام اقتصاد آزاد به خودی خود توان حل آنها را ندارد و رفع آنها مستلزم دخالت عوامل خارج از سیستم اقتصادی یعنی دولت است. این دو مشكل بیكاری عوامل تولید و توزیع ناعادلانه ثروت و درآمد می باشد . دولت با مداخله در فعالیتهای اقتصادی و هدایت آنها می تواند این دو نقص عمده و ذاتی نظام سرمایه داری را برطرف سازد . البته كینز نقش دولت را به رفع این نواقص از نظام اقتصادی منحصر نمی داند بلكه معتقد است كه با اتخاذ برخی تدابیر سیاسی و اقتصادی باید ارزشهای اخلاقی متعالی را جایگزین برخی ارزشهای منحط سرمایه داری كرد.

 

نقش دولت در اقتصاد كینزی را می توان به طور كلی در سیاست های مالی و پولی دولت خلاصه كرد. سیاست های مالی به طور عمده بر خط مشی بودجه ای دولت ناظر است كه از طریق آن می توان با افزایش هزینه های دولت و تدابیر مالیاتی به جبران افت ساختاری تقاضای كل پرداخت . سیاست پولی كه در اصل از طریق بانك مركزی اعمال می شود ناظر بر تنظیم حجم پول به میزانی است كه از افزایش ساختاری نرخ بهره مانع شده ، آن را در سطحی مناسب برای تشویق سرمایه گذاری بنگاه ها و مصرف خانوارها قرار دهد.

 

نظریه كینز به رغم آنكه در دوره زمانی معینی شروع یافت و در بسیاری از كشورها اجرا شد به دلیل غفلت كینز از ساز و كارهای اقتصادی و تأكید اغراق آمیز بر نقش تقاضا و تحلیل های نادرست در خصوص پول و كامل شدن نقش اقتصادی مهم برای دولت كه حاصل آن دولتی تر شدن نظام اقتصادی و تخصیص غیر بهینه منابع ، كاهش بهره وری و گسترش بیكاری تورم بود نتایج مورد انتظار را برآورده نساخت.

 

1 ) مبانی نظریه اقتصادی دولت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران

 

یكی از مقدمه هایی كه پیش از بیان فصول قانون اساسی مورد تأكید خبرگان قانون اساسی قرار گرفته مقدمه ای با عنوان اقتصاد وسیله است نه هدف می باشد . با كمی تأمل در این مقدمه كوتاه در می یابیم كه از رهگذر تبیین نظریه دولت در قانون اساسی، مقداری از وظایف و مسئولیتهای دولت در ذیل این مقدمه آمده است این مقدمه كه در برخی از اصول قانون اساسی مورد  تأكید قرار گرفته است برای تبیین مبانی، وظایف و اهداف دولت در این نظریه مورد مراجعه خواهد بود.

 

ما با مراجعه به اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برخی از مهمترین مبانی نظریه دولت را بررسی خواهیم كرد.

 

1 ـ 1 ) حاكمیت خدا و مشروعیت دولت

 

دست اندكاران تدوین و تصویب نهایی قانون اساسی در هر یك از اصول این سند ماندگار به نكاتی اشاره داشته اند كه با توجه به آن ها می توان مبانی نظریه دولت در قانون اساسی را به دست آورد.

 

به موجب اصل اول نظام سیاسی در ایران جمهوری اسلامی است كه كلمه جمهوری به شكل نظام سیاسی و بلكه اسلامی به محتوای مكتبی این شكل از حاكمیت اشاره ای آشكار كرده است.


فهرست مطالب

 

عنوان                                                                شماره صفحه

 

مقدمه ............................................................................................................... 3

 

دولت در مكاتب لیبرالیستی .............................................................................. 5

 

دولت در اقتصاد كینزی .................................................................................... 10  

 

دولت در اقتصاد سوسیالیستی ........................................................................... 12

 

دولت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ................................................. 14

 

ماهیت و ساختار دولت ایران ............................................................................ 22

 

منابع و مأخذ .................................................................................................... 25

 

 

قیمت فایل فقط 3,000 تومان

خرید

برچسب ها : بررسی نقش دولت در اقتصاد , تحقیق بررسی نقش دولت در اقتصاد , پروژه بررسی نقش دولت در اقتصاد , مقاله بررسی نقش دولت در اقتصاد , دانلود تحقیق بررسی نقش دولت در اقتصاد , پروژه , پژوهش , مقاله , جزوه , تحقیق , دانلود پروژه , دانلود پژوهش , دانلود مقاله , دانلود جزوه , دانلود تحقیق


Screen-reader users, click here to turn off Google Instant.
Google
About 676,000 results (0.45 seconds)
Search Results
نقش دولت در توسعه اقتصادی
www.hawzah.net/fa/Magazine/.../نقش-دولت-در-توسعه-اقتصادی
Translate this page
با بررسی نقش مفهومی و تاریخی دولت و به استناد شواهد تجربی ناشی از عملکرد و اتخاذ سیاست ها و خط مشی های دولت و سازمان ها و نهادهای دولتی و اثر آن بر توسعه فرهنگی ...
نقش دولت در اقتصاد چيست؟ - فرارو
fararu.com/fa/news/47529/نقش-دولت-در-اقتصاد-چيست
Translate this page
سوال اساسی این است که مهم‌ترین کارکرد دولت در یک سیستم اقتصادی چیست؟ ... یکی از مهم‌ترین نظریه‌هایی که به بررسی فرآیند تصميم‌گیری‌های غیربازاری در چارچوب ...
نقش دولت در اقتصاد و توسعه؛ مطالعه تجربه ایران - مهمترین اخبار ایران و جهان
vista.ir/.../نقش-دولت-در-اقتصاد-و-توسعه%25D8%259B-مطالعه-تج...
Translate this page
بررسی نقش دولت در اقتصاد معاصر ایران نیز نشان داد که جایگاه دولت در اقتصاد ایران به شدت، از گرایش‌های غالب زمانی خود البته با اندکی تاخیر اثرپذیرفته است.
مقاله-بررسی-نقش-دولت-در-اقتصاد - سیستم همکاری در فروش فایل سِرو
mfile.cero.ir/tag-مقاله-بررسی-نقش-دولت-در-اقتصاد.aspx
Translate this page
محصولاتی که دارای عبارت 'مقاله-بررسی-نقش-دولت-در-اقتصاد' هستند. مقاله بررسی نقش دولت در اقتصاد · مقاله بررسی نقش دولت در اقتصاد. قيمت: 3,000 تومان.
نقش دولت در اقتصاد و توسعه؛ مطالعه تجربه ايران
www.jobportal.ir/s2/Default.aspx?ID=9_2_1097_1_2001
Translate this page
Sep 24, 2008 - بررسي نقش دولت در اقتصاد معاصر ايران نيز نشان داد که جايگاه دولت در اقتصاد ايران به شدت، از گرايش‌هاي غالب زماني خود البته با اندکي تاخير ...
مقاله نقش دولت در اقتصاد ایران
bankmaghale.ir/مقاله-نقش-دولت-در-اقتصاد-ایران/
Translate this page
۲-۲ مبانی نظری نقش دولت ها در توسعه اقتصادی۶ ۱-۲-۲ دولت رفاه ۹ ۳-۲ مفهوم حجم دولت ۱۰ ۱-۳-۲ بررسی سابقه نقش دولت در اقتصاد ایران ۱۱ ۲-۳-۲ بررسی حجم دولت در ایران ...
بررسی نقش دولت در تحولات اقتصادی و ارائه الگویی برای ایران (2 ...
www.noormags.ir/.../بررسی-نقش-دولت-در-تحولات-اقتصادی-و-ارائه-الگویی-برای-ایرا...
حمید رضا آخوند زاده,علی مروی ; مجله: راهبرد توسعه ; تابستان 1384 - شماره 2 ;
بررسی نقش دولت در تحولات اقتصادی و ارائه الگویی برای ایران (بخش ...
www.noormags.ir/.../بررسی-نقش-دولت-در-تحولات-اقتصادی-و-ارائه-الگویی-برای-ایرا...
حمید رضا آخوند زاده,علی مروی ; مجله: راهبرد توسعه ; پاییز 1384 - شماره 3 ;
هفت پيکر - نقش دولت در فعالیت های اقتصادی
haftpeikar.blogfa.com/post-50.aspx
Translate this page
هفت پيکر - نقش دولت در فعالیت های اقتصادی - (مباحث تخصصی در زمينه ... نیم قرن گذشته درباره نقش دولت حکایت از این دارد که بررسی نقش دولت در امر توسعه ...
بررسی نقش دولت و مجلس در تغییر سیاست های اقتصادی ایران مطالعه موردی
lowecon.um.ac.ir/index.php/eer/article/view/27377
Translate this page
by سینائی - ‎2012
اولویت سیاست‌های ایران پس از پایان جنگ (۱۳۶۷) بازسازی مناطق جنگ زده و اقتصاد کشور بود. در این هنگام اکثریت اعضای دولت و نمایندگان سومین دوره مجلس شورای ...
Searches related to بررسی نقش دولت در اقتصاد

نقش دولت در اقتصاد ایران

نقش دولت در توسعه اقتصادی pdf

مقاله نقش دولت در اقتصاد

نقش دولت در اقتصاد چیست؟

نقش دولت در رشد اقتصادی

دولت و توسعه

مقاله نقش دولت در اقتصاد ایران

دخالت دولت در اقتصاد
    1   
2
   
3
   
4
   
5
   
6
   
7
   
8
   
9
   
10
   
Next
Sabzevar, Razavi Khorasan Province - From your Internet address - Use precise location
 - Learn more  
Help Send feedback Privacy Terms

ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 5836
  • کل نظرات : 28
  • افراد آنلاین : 202
  • تعداد اعضا : 13
  • آی پی امروز : 432
  • آی پی دیروز : 188
  • بازدید امروز : 2,145
  • باردید دیروز : 396
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 10
  • بازدید هفته : 2,541
  • بازدید ماه : 2,541
  • بازدید سال : 103,252
  • بازدید کلی : 1,538,961